×

A gyantázás térhódítása

A XXI. században már számtalan szőrtelenítési módszer közül válogathatunk, aminek csak a személyes preferenciák és a pénztárcánk szabhat határt. Kevesen tudják, hogy néhány ma is népszerű módszert már az Ókorban is előszeretettel használtak – az egyik ilyen a gyantázás. Mai cikkünkben ennek az elterjedését nézzük meg egy kicsit alaposabban.

A klasszikus cukorpaszta elődjét már Kleopátra korában is alkalmazták – ekkor a megolvasztott cukrot citromlével keverték és ezzel a masszával távolították el a nem kívánatos szőrszálakat. Ez a módszer mind az egyiptomiaknál, mind a görögöknél népszerűnek számított és a mai modern cukorgyanták sem sokban különböznek tőlük. 

A középkorban a keresztény vallás térnyerésével jó néhány évszázadra háttérbe szorultak a sima bőrfelületek.

A XVI.századi török fürdőkben külön helység állt a hölgyek rendelkezésére, ahol megszabadulhattak a felesleges szőrszálaktól – ezek tulajdonképpen a mai kozmetikák elődjeinek is tekinthetők.

A XX. században csak a ’60-as évek elején jött újra divatba a szőrtelen test - ami mellesleg egybeesik a modern bikinik megjelenésével is – bár ekkor még inkább csak a hónalj és a láb területét tartották csupaszon. Az első hideggyantacsíkok a ’60-as években jelentek meg, amik már jelentősen megkönnyítették és biztonságosabbá tették a gyanta használatát.

A cukorgyanta a XX. század végén újra hatalmas népszerűségre tett szert, amikor egy New York-i szalon ötletes marketingfogásként cukorpasztával végzett, kevésbé fájdalmas bikini gyantát kezdett hirdetni.

X

Iratkozz fel az exkluzív ajánlatokra!

Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

Melyik szőrtelenítő terméket válasszam?

Mutasd a hozzám illő terméket
© 2018 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Mint a legtöbb weboldal, az x-epil.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az OK gomb megnyomásával tudomásul veszed és elfogadod a cookiek használatát. További tudnivalókat a cookie-król az Adatvédelmi Tájékoztatónkban találsz.

OK