×

A gyantázás térhódítása

A XXI. században már számtalan szőrtelenítési módszer közül válogathatunk, aminek csak a személyes preferenciák és a pénztárcánk szabhat határt. Kevesen tudják, hogy néhány ma is népszerű módszert már az Ókorban is előszeretettel használtak – az egyik ilyen a gyantázás. Mai cikkünkben ennek az elterjedését nézzük meg egy kicsit alaposabban.

A klasszikus cukorpaszta elődjét már Kleopátra korában is alkalmazták – ekkor a megolvasztott cukrot citromlével keverték és ezzel a masszával távolították el a nem kívánatos szőrszálakat. Ez a módszer mind az egyiptomiaknál, mind a görögöknél népszerűnek számított és a mai modern cukorgyanták sem sokban különböznek tőlük. 

A középkorban a keresztény vallás térnyerésével jó néhány évszázadra háttérbe szorultak a sima bőrfelületek.

A XVI.századi török fürdőkben külön helység állt a hölgyek rendelkezésére, ahol megszabadulhattak a felesleges szőrszálaktól – ezek tulajdonképpen a mai kozmetikák elődjeinek is tekinthetők.

A XX. században csak a ’60-as évek elején jött újra divatba a szőrtelen test - ami mellesleg egybeesik a modern bikinik megjelenésével is – bár ekkor még inkább csak a hónalj és a láb területét tartották csupaszon. Az első hideggyantacsíkok a ’60-as években jelentek meg, amik már jelentősen megkönnyítették és biztonságosabbá tették a gyanta használatát.

A cukorgyanta a XX. század végén újra hatalmas népszerűségre tett szert, amikor egy New York-i szalon ötletes marketingfogásként cukorpasztával végzett, kevésbé fájdalmas bikini gyantát kezdett hirdetni.

X

Iratkozz fel az exkluzív ajánlatokra!

Az adatvédelmi nyilatkozatot
megismertem és elfogadom.

Melyik szőrtelenítő terméket válasszam?

Mutasd a hozzám illő terméket
© 2017 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK