Az Intim higiénia hét fontos pontja

x-epil intim higienia

Share this post

Az Intim higiénia hét fontos pontja

Sokan tabuként kezelik a témát, pedig az intim higiénia hozzátartozik egészségünkhöz, mindennapjainkhoz, amiről igenis beszélnünk kell és nemcsak a nőgyógyászunknál. Testünk és arcunk bőrének ápolásával folyton foglalkozunk, mert az ugye szem előtt van, de ugyanilyen, sőt, még fokozottabb figyelemmel kell fordulnunk azon testrészeink iránt is, melyek „rejtve vannak”. Az ápoltsághoz és tisztasághoz az intim testrészek rendszeres gondozása is hozzátartozik. Következő cikkünkben összegyűjtöttünk hét alapvető higiéniai kérdést, amivel jó minden nőnek tisztában lennie már csak egészsége érdekében is!

1. Felejtsük el a szappant

A kézmosásra használt szappan nem megfelelő intim testrészeink tisztántartására! Hogy miért? Mert alapvetően bőrünk ph értéke 5,5-ös, míg nemi szervünk környéke érzékenyebb, mint testünk bármely más része. A hüvely kémhatása enyhén savas, hogy távol tartsa a káros mikrobákat, így ha nem megfelelő termékkel történik a mosakodás, könnyen lúgossá válik, ami hüvelygyulladáshoz és egyéb fertőzésekhez is vezethet. Az egészséges hüvely ph értéke ph 3,8 – 4,2 között mozog, így ezt figyelembe véve válasszunk tisztálkodó szereket is.
A hüvelynek megvan az a képessége, hogy tisztán tartsa magát, ezért a különböző szerek hüvelybe juttatásától tartózkodjunk, hiszen azok károsak lehetnek a hüvelyflórára. Mindig csak a szeméremtestet, a hüvely és a szeméremajkak környékét mossuk meg savas kémhatású intim tisztálkodó szerrel.

2. Használjunk intim nedves törlőkendőt

Ideális esetben naponta többször is mosakodunk kéne, ám nyilván nincs lehetőségünk minden wc használat után erre, így a köztes időt intim tisztálkodásra való nedves törlőkendőkkel is megoldhatjuk. De figyelem! Csakis az erre kijelölt termékeket használjuk, nem minden nedves törlőkendő való intim helyekre.

3. Rendszeresen cseréljünk tisztasági betétet

Ha tisztasági vagy egészségügyi betétet használunk, igyekezzünk legalább 2-3 óránként kicserélni azt, hogy elkerüljük a beizzadásból eredő gombás fertőzéseket. Minél tovább használunk egy tisztasági betétet, annál kevesebb előnnyel jár. Ha érzékeny a bőrünk, vagy hajlamosak vagyunk az allergiára, akkor pedig mindenképp válasszunk illatanyagmentes verziót. Ugyanez vonatkozik a különböző tamponokra is.

4. Az uszodában és a strandon is figyeljünk oda!

Védjük magunkat a baktériumoktól és a kiszáradástól intim higiéniás krémekkel, gélekkel, vagy egyéb egészséges flórát támogató termékkel. A szakorvosok szerint minden uszodába vagy strandra tett látogatásunk előtt érdemes használni, hogy a fertőzéseknek esélye se legyen.

5. A kényelmes fehérnemű fél intim egészség

Alsóneműnk kiválasztásakor ne csak az ízléses vagy csinos megjelenést, hanem a kényelmet is vegyük figyelembe. A legjobb a tiszta pamut fehérnemű, de ha mindenképp ragaszkodunk a szintetikus anyagokhoz (pl. elasztikus csipke), akkor olyat vásároljunk, melynek betétje pamutból készült.

6. Puha törölközőt igen, szivacsot nem ajánljuk!

Tisztálkodás után használjunk természetes anyagból készült törülközőt! Ne feledjük, hogy a nedvesség kedvez a gombás fertőzések kialakulásának! A hüvely vékony puha bőrfelület, ezért a szivacsok és kesztyűk apró sérüléseket is okozhatnak. Mosakodáskor elég, ha a kezét használja.

7. Ha kell, forduljunk szakorvoshoz!

Ha minden elővigyázatosság ellenére felborul a hüvelyi egyensúly, rendszerint megváltozik a normál hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe és szaga. Mindez még nem jelenti azt, hogy elkaptunk valamilyen fertőzést. A női szervezet a stressz hatására, a pszichés állapot változására, vagy egyszerűen csak a menstruációt megelőzően reagálhat ily módon. Természetesen soha sem árt, ha szakemberhez fordulunk, mielőtt házilag kezdjük orvosolni a jelenséget.

Ismerkedj meg az X-Epil Initmo termékekkel, kattints ide!