Milyen terhességi tesztet válasszak?

Share this post

Milyen terhességi tesztet válasszak?

A terhességi tesztek választéka igencsak megszaporodott a piacon az elmúlt néhány évben. Egy ilyen fontos kérdésben viszont nem árt alaposnak, körültekintőnek lennünk és nem utolsó sorban egy megbízható, minőségi terméket választanunk. Cikkünkben útbaigazítást adunk a tesztekkel kapcsolatos felmerülő kérdésekben, a biztos eredmény érdekében.

„Egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen és, hogy ne legyen gyermeke.” (ismeretlen szerző)
A női ciklus folyamán van egy nap, amikor a nőknek a legnagyobb az esélyük teherbe esni. Ez egy körül-belül 24 órás időszak: az úgynevezett tüszőrepedés. Ha a folyamat ideje alatt a petesejt találkozik hímivarsejttel, létrejön a terhesség. Az ezt követő körül-belüli 7-8. napon szervezetünk máris elkezd termelni egy nagyon fontos hormont, a ßHCG-t. Ezt a Humán Chorialis Gonadotropin hormont maga a méhlepény termeli, ami a vérben és a vizeletben is kimutatható a fogamzást követő 10-12. naptól. Ez a hormon másfél naponta duplázódik a szervezetben, és ha elér egy bizonyos értéket, akkor otthoni terhességi teszt segítségével is biztossággal és könnyedén kimutatható a fennálló várandósság.

Nézzük is azt a bizonyos értéket. Ma négyféle érzékenységű teszt létezik a piacon: 10 mIU/ml, 20 mIU/ml, 25 mIU/ml és 50 mIU/ml. Ezek az értékek jelzik, hogy mennyire koncentrált hormont képesek kimutatni. Logikusan a legkisebb koncentráltság a legérzékenyebb.

Ma már nagyon fontos, hogy minél előbb megállapítást nyerjen a terhesség ténye, hiszen számos betegség megelőzhető a korai felismeréssel, illetve kizárható a méhenkívüli terhesség és nem utolsó sorban a babától rettegő vagy éppen vágyó nő sokkal előbb kaphat biztos választ ebben a fontos helyzetben.

Na és akkor milyen érzékenységűt válasszak? – merül fel sok nőben a kérdés, miközben ott állnak a drogériában, vagy kérdezi tőlük a gyógyszertáros.

A 10 mIU/ml a legérzékenyebb teszt azonban sok minden befolyásolja az eredményt, illetve a túl korai kimutatás jelezhet egy nem jól végződött fogamzást, amennyiben később jelentkezik a menstruáció. A 20 m IU/ml nem túl gyakori, ahogy az 50 mIU/ml sem, ráadásul ugye ez jóval később ad biztos eredményt. A 25 mIU/ml értékű tesztet ajánlanak az orvosok is. Ez azt jelenti, hogy a várt/nem várt menstruáció első napján nyugodt szívvel elvégezhető a teszt. Az X-Epil terhességi tesztjei>> biztonsággal kimutatják a 25mIU/ml feletti hCG koncentrációt.

Na de hogyan és mikor érdemes elvégezni a tesztet? A HCG hormon a fogamzást követő 10-12. napon már kimutatható vérből, esetenként vizeletből is. Ekkor már érdemes tesztelni azoknak, akik már nagyon kíváncsiak, illetve magas orvosi kockázatban állnak. Ha nincs ilyen indok, akkor érdemes a várt menstruáció első napját megvárni, és akkor tesztelni.

Az egy lépéses tesztek nagyon egyszerűek. Pisilni kell, és a vizelet alapján állapítja meg a terhességet a teszt. Minden esetben olvasd el a tájékoztatót, mert van olyan teszt, ahol a két csík nem azt jelenti, hogy terhes vagy. A tesztek típusa többféle lehet: csík, kazetta illetve pen. A terhességi tesztcsík esetében a tesztet a vizeletbe kell mártani, a kazettánál csepegtetni kell, a pen esetében vizeletsugárba kell tartani.

Nagyon egyszerű az eljárás, bontsd ki a tesztet, pohárba gyűjts vizeletet, pen esetében tartsd vizeletbe, és várd meg az eredményt.

Bármilyen eredményt is vársz, a terhességi teszt elvégzése után keress fel egy nőgyógyászt, hiszen fontos a terhesség korai bizonyítása és a terhes nő gondozásba vétele.