Tudnivalók a bőrről

Share this post

Tudnivalók a bőrről

Az emberi bőr a szervezetünk első védelmi vonala, amely fontos szerepet játszik több élettani folyamatokban is. A bőr szerkezetének ismeretéhez nyújtunk most egy kis segítséget.

A bőr 3 rétegből áll, a felszín felől ezek a hámréteg, az irharéteg és a bőralatti kötőszövet. A hámsejtek termelik a keratint, aminek fő feladata a víz megkötése. A hámsejtek időről időre elhalnak, belőlük alakul ki az elszarusodó laphám: ezt a kb. 1 mm. vastag elhalt hámsejréteget távolítjuk el bőrradírozás közben. Az irha a bőr középső, legvastagabb rétege, főként kollagénből és elasztánból áll. Ezeknek a kötőszöveti rostoknak köszönhetjük a bőr rugalmasságát, fiatalságát.

Az irhában találhatóak a szőrtüszők, a verejtékmirigyek és jó néhány idegvégződés is: fájdalom esetén ezek küldenek jelet az agyba. A hámréteg irha és bőralja felé irányuló nyúlványai a szőrtüszők, amelyek mélyén erednek a szőrszálak. A szőrtüszőkbe faggyúmirigyek nyílnak, amelyek zsírszerű váladéka (a faggyú) átitatja a szőrszálakat és az egész szaruréteget, így vízhatlanná és rugalmassá téve a bőrt.

Bőr szerkezete
Bőr szerkezete

A szőrtüszőnek 3 részét különböztetjük meg: külső és belső gyökérhüvelyt, valamint a szarurétegből származtató kutikulát. A szőrtüszőt leggyakrabban érintő probléma a szőrtüszőgyulladás. Legtöbbször nem foglalkozunk vele, csak megvárjuk, amíg elmúlik pedig súlyos szövődménye is lehet, így nem árt kezelni. A gyulladás oka általában a Staphilococcus aureus baktérium, az 1-3 mm átmérőjű gyulladt hólyagok leggyakrabban a comb, a lábszár, a kar, az áll és a fejbőr területén jelennek meg. Sokan szőrtelenítés után tapasztalják a szőrtüszők gyulladását, ennek oka a nem megfelelően előkészített (nem elég puha) bőr és a higiénia hiánya. Ez ellen a bőr felpuhításával (pl. meleg fürdő, gőzölés) és a szőrtelenítő eszközök fertőtlenítésével tehetünk, a már kialakult gyulladásokat pedig a legtöbb esetben elegendő lokális fertőtlenítőszerrel kezelni, súlyosabb esetben azonban antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

X-Epil termékkinálatában megtalálható a gyantázás utáni ápolók», melyek használatával elkerülhető az igénybevett bőrfelületen tapasztalható szőrtüszőgyulladás.

A bőr legalsó rétege főként zsírból áll, ami véd a külső mechanikai hatásoktól és hőszigetelő funkciót is ellát. A bőralatti kötőszövet alatt már izomrostok találhatóak.

A férfiak bőrre más?

A férfiak bőrének struktúráját a tesztoszteron hormon határozza meg, emiatt vastagabb és zsírosabb mint a nőké, és máshogy zajlanak az öregedési folyamatok is. A férfiak bőre átlagosan kb. 20%-kal zsírosabb mint a nőké, ennek fő oka, hogy több faggyúmirigyük van. A faggyúmirigyeik (és pórusaik) méretükben is nagyobbak mint a nők bőrében találhatóak. A közel kétszer magasabb faggyútermelés miatt a férfiak hajlamosabbak a zsíros, aknés bőrre – ennek némi előnye is van: a felnőtt férfiaknál fele olyan gyakran jelentkezik bőrszárazság mint a hasonló korú nőknél.

Az öregedési folyamatok is máshogy mennek végbe a férfiak bőrén, később kezdődnek mint a nők esetében, viszont sokkal gyorsabban lezajlanak. A ráncok nagyon hamar elmélyülnek, gyakori az izomtömeg elvesztése és a bőr megereszkedése. Az öregedési folyamatot a szemkörnyék duzzadása és sötét, szem alatti karikák is kísérik.