Miért fontos az intim higiénia?

Share this post

Miért fontos az intim higiénia?

Sajnos az intim területhez kapcsolódó kommunikáció még ma is gyakran a nehezen vállalt, tabu témának számít sok nő esetében. Ezzel a fokozott elzárkózással és a közbeszédben terjengő sűrű, egymásnak ellentmondó információkkal sokszor tájékozódhatunk tévesen, juthatunk a nem megfelelő, akár veszélyes információk birtokába. Hogy mindezt elkerüljük, érdemes szakszerű, hiteles platformokról, vagy szakembertől tanácsot kérni az intim tisztálkodás és egészségmegőrzés témájában. Ebben szeretnénk mi is egy kis segítséget nyújtani, hogy a kérdőjelek köddé váljanak, ezzel fokozva a biztonságos, tudatos intim tisztálkodási szokásokat.

Azzal mindenki tisztában van, hogy az intim ápolás és higiénia a napi tisztálkodási rutin részeként különösen fontos, abban viszont már nem mindenki biztos, hogy ennek a folyamatnak miképp és miért kell megtörténnie.

A hüvelyflóra egyensúlyának megléte elengedhetetlen az egészég megőrzéshez. Abban az esetben, ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki. A hüvelyben számos baktérium él, ezek közül is a legfontosabbak a Lactobacillusok vagy más néven tejsavbaktériumok. Ezek a baktériumok gondoskodnak a hüvely savas kémhatásáról, ami biztosítja azt, hogy a hüvelyben található káros baktériumok elszaporodjanak, melynek következtében hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás lép fel. Ideális esetben a hüvely pH értéke 3,8 – 4,5 között mozog, szemben a bőr pH értékével, ami 5.5. Ezért a napi tisztálkodásnál figyelembe kell vennünk, hogy a hagyományos, megszokott szappanok és tusfürdők felboríthatják testünk természetes ellenálló rendszerét, ami a nem kívánatos baktériumok elszaporodáshoz és ezzel együtt betegségek kialakulásához vezethet. Az említett, normális savas közeg viszont nem csak a lúgos szappanok, tusfürdők használata miatt, hanem más folyamatok hatására is felborulhat. Ez történhet egy stresszes lelkiállapot, menstruációs ciklus, helytelen táplálkozás, esetleg antibiotikumok használata okán is. Ilyenkor fokozottan ajánlott odafigyelni a megfelelő pH érték visszabillentésére, ezért javasolt a megfelelő mosakodógél választása. Egy ilyen termék használata segíthet a pH értékünket az ideális 3,8-4,5 közötti tartományba
visszaállítani.

Különös gondossággal kell tehát kiválasztanunk az intim területek mosakodó termékét, hiszen ennek teljesítenie kell a szükséges kritériumokat, megfelelő pH értékkel kell bírjon, illetve nem árt egy természetes összetevőket tartalmazó termék melletti döntés se. Az X-Epil Intimo» család mosakodógélje megfelelő választás a mindennapos tisztálkodási rutinhoz. Összetevői segítenek megőrizni az érzékeny területek természetes pH értékét és ennek felborulása esetén javítják azt. Kellemes kamilla és mályva összetevője nyugtató hatású, mely segít a bőrirritáció megelőzésében. A kifejezetten erre a célra kialakított X-Epil mosakodógélt» tehát bátran használhatjuk, akár napi rendszerességgel is, hiszen biztonságos és természetes védelmet nyújt, együtt dolgozva szervezetünk jótékony baktériumaival.

Miért hasznosak a törlőkendők?

Szervezetünk savas rendszere nem csak intim területeinkre terjed ki, hiszen testünk teljes bőrfelülete – bár nem azonos pH értékkel -, de egy viszonylag savasabb, 5.5 pH értékű közeget tart fönn. Mindezt az ekrin nevű verejtékmirigy szabályozza, ami nagyon fontos eleme a szervezet megfelelő működésének.
A verejtékmirigy egy másik fajtája, az apokrin mirigy viszont már sokkal kevesebb számmal van jelen a szervezetben, és ezek inkább a nemi szervek környékén, hajlatokban fordulnak elő. Az itt termelt izzadságszerű folyadék lúgos jellegű (7 pH), ami nem áll ellen a kórokozóknak, baktériumoknak. Egy ilyen kevésbé savas közegben sokkal könnyebben teremnek meg a rosszindulatú baktériumok, aminek következtében fertőzések léphetnek fel. Ha erre nem figyelünk kellően, akár rendszertelen, nem megfelelő tisztálkodással, vagy rosszul szellőző fehérneműkkel, pH egyensúlyunk könnyen felborulhat és a nem kívánt eredmények bekövetkezhetnek.

Célszerű tehát az állandó frissességet, tisztaságot szem előtt tartani ezeken a területeken, kényelmes, lehetőleg pamut fehérneműt viselni, mely nem zárja el bőrünket teljesen a levegőtől, így elkerülhetjük az apokrin mirigy működésének életbelépését, ezzel együtt a potenciális negatív hatásokat. Ehhez ajánljuk az X-Epil Intimo intim törlőkendőt», amely segít megőrizni az érzékeny bőrfelületek optimális pH értékét, folyamatos frissességet és gyors tisztaságot kínálnak, ráadásul kompakt kiszerelésük miatt könnyen elférnek táskánkban, így bárhova magunkkal vihetjük őket. Rendkívül hasznos lehet akár utazás, akár egy hosszabb nap során, így gyorsan megszabadulhatunk a nem kívánt, kellemetlen lúgos izzadságtól. Mindemellett gyengéden ápolnak, kamillatartalmuk miatt nyugtatják bőrünket, frissen és tisztán tartanak. Tisztaság és védelem, mindig kéznél!

Fontos tehát a mindennapi, alapos higiénia, a napi rutinszerű intim mosakodás és figyeljünk arra is, hogy az erre alkalmas készítmények segítségével történjen mindez, másképp csak ártanánk magunknak. Ha ezeket a szempontokat szem előtt tartjuk, akkor maximalizálhatjuk szervezetünk védelmét és természetes egészségét, így elkerülve a gonosz baktériumokat, fertőzéseket, betegségeket, amelyek a legkelletlenebb tünetekkel járhatna